Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Főoldal / Felvételi / Felvételi alapképzés /

Felvételi kritériumok - 2018-2019

A  felvételi kritériumok azonosak nappali képzésen és távoktatáson. 

Kiválasztási kritériumok:

 • Első kritérium: az iratkozás napján benyújtott, a felvételiző által kidolgozott, aláírt, dátummal ellátott motivációs esszé, amely elfogadott/visszautasított minősítést kap. A motivációs esszével kapcsolatos információk megtalálhatók a felvételi szabályzat 4-es számú mellékletében.
 • Második kritérium: az esszére elfogadott minősítést szerző felvételizők rangsorolása a felvételi átlaguk csökkenő sorrendjében. A felvételi átlagot az érettségi vizsgán szerzett jegyek átlaga képezi, melyhez kiegészítő pontszámok adhatók, anélkül, hogy az meghaladná a 10-es osztályzatot.

Rangsorolási kritériumok, amennyiben az érettségi vizsgán szerzett jegyek átlaga egyenlő:

 • Első kritérium: Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar által 2017-ben vagy 2018-ban szervezett Oeconomicus Napocensis versenyen elért pontszám (akik nem vettek részt a versenyen, erre a kritériumra nem kapnak pontszámot)
 • Második kritérium: az érettségi vizsgán a középiskola profijának megfelelő, második tantárgyból szerzett írásbeli jegy
 • Harmadik kritérium: érettségi vizsgán szerzett írásbeli jegy magyar nyelv és irodalomból.

További kiegészítő kritériumok:

Plusz pontban részesülnek azon jelentkezők, akik a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar által 2017-ben vagy 2018-ban szervezett Oeconomicus Napocensis versenyen részt vesznek. Az érettségi vizsgán szerzett jegyek átlagához hozzáadódik a versenyen szerzett jegy 10%-a, amennyiben a versenyen a jelentkező elérte az 5-ös jegyet.

Azon jelentkezők, akik a 2016/2017-es és a 2017/2018-as tanévben díjat vagy dicséretet szereztek az országos szintű  tantárgyversenyek (gazdaságtan, matematika, informatika, gazdasági tantárgyak, technológia jellegű tárgyak - gazdasági és adminisztrációs, turizmus és vendéglátás) megyei szakaszán vagy a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar magyar tagozata által szervezett Középiskolások Üzleti Tanácsadó Versenyén, plusz pontokat kaphatnak a felvételi átlaguk számításánál a következőképpen:

 • első díj - 0,25 pont
 • második díj - 0,20 pont
 • harmadik díj – 0,15 pont
 • dicséret – 0,10 pont.

A felvételire való iratkozáskor a versenyeken megszerzett okirat vagy bizonyítvány eredeti példányát kell felmutatni, egyszerű másolatát a felvételi helyszínén egy erre kijelölt személy az eredeti példány alapján hitelesíti. A felvételi átlag számításánál csupán egyetlen tantárgyversenyen elért eredményt lehet figyelembe venni.

Speciális felvételi kritériumok:

a. Az országos és nemzetközi gazadsági, matematika vagy informatika versenyeken kimagasló helyezést elért jelentkezők felvételi nélkül vehetők fel az Oktatási Minisztérium által kiosztott helyekre, az alábbi feltételek mellett:

 • első díjat vagy aranyérmet kapott valamely nemzetközi iskolai tantárgyversenyen tanulmányaik utolsó négy évének egyikében;
 • nemzetközi iskolai tantárgyversenyen szerezett díjat tanulmányaik utolsó két évének legalább egyikében
 • első, második vagy harmadik helyezést ért el az országos tantárgyversenyeken utolsó két tanulmányi évének egyikében.

b. Azok a jelentkezők, akik a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar által 2018-ban megszervezett Oeconomicus Napocensis versenyen legalább kilences (9) jegyet szereztek és szekciójukban az első helyezést értek el, a felvételin 10-es jeggyel jutnak be. Ezekre az esetekre legfennebb 60 helyet tart fenn a kar.

Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Nemzetközi Konferencia 2013

Felvételi

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézet felvételit hirdet a 2018–2019 tanévre. A diákok négy alapkézés és három mesterképzés szak közül választhatnak. A nappali tagozatos képzést távoktatás is kiegészíti.

További felvételi információk itt

© 2011 Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézet, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Design és programozás a Weblap.ro