Három marketingtervezés projekt, három szakmai kirándulás

Frissítve: 2017/11/24

A Marketingtervezés tantárgy keretében a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézet 3. éves hallgatói három szervezet számára készítenek marketingtervet dr. Alt Mónika Anetta tanárnő irányításával. November folyamán intézetünk 57 hallgatója nyerhetett betekintést az Optiko, az Agrosel és az Erdélyi Kárpát-Egyesület Kolozsvár 1891 működésébe és piaci ajánlataik kialakításába egy-egy tanulmányi kirándulás során.

A Marketingtervezés tantárgy keretében a Közgazdaság-és Gazdálkodástudományi Magyar Intézet 3. éves hallgatói három szervezet számára készítenek marketing tervet dr. Alt Mónika Anetta tanárnő irányításával. November folyamán intézetünk 57, marketing, menedzsment, illetve pénzügy és bank szakos hallgatója nyerhetett betekintést az Optiko, az Agrosel és az Erdélyi Kárpát-Egyesület Kolozsvár 1891 működésébe és piaci ajánlataik kialakításába egy-egy tanulmányi kirándulás során.

2017. november 8-án a szatmárnémeti Optiko vállalatnál kezdődött a szakmai kirándulás sorozat 23 diák részvételével, valamint Alt Mónika Anetta és Fülöp Attila irányításával. A szakmai látogatás célja a vállalat marketingtervének elkészítéséhez szükséges mélyebb vállalati ismeretek és folyamatok elsajátítása egy tapasztalati tanulási folyamat által. Elsőként az Optiko vállalat vetési gyárának látogatására került sor, ahol Kovács Zsolt (CEO) és Kovács Kinga (kereskedelmi és marketing igazgató) vezetésével bemutatásra kerültek a rendelésfelvételi, a gyártási, az árazási, a csomagolási és a csomagküldési munkafolyamatok és az ezeket támogató adminisztratív tevékenységek. A szakmai látogatás másik fontos pontja a kiskereskedelmi Optiwell üzlet meglátogatása volt Szatmárnémetiben.

2017. november 15-én az Agrosel vetőmagkereskedő és -előállító vállalat fogadta a hallgatókat aranyosgyéresi székhelyén. A vállalatlátogatáson 18 diák vett részt. Az Agrosel mélyebb megismerésére azért volt szükséges, mert az egyetem diákjaiból alkotott csapatoknak egy-egy implementálható marketingtervet kell készíteniük az Agrosel számára, amihez elengedhetetlen a vállalat tevékenységének alapos megértése. A vállalatot Nagy Előd marketing menedzser mutatta be, azonban a körbevezetés alatt több munkatársa is készségesen információkat szolgáltatott a folyamatokról. A vállalat bemutatást követően egy kötetlen beszélgetés során a diákok ismertették a szakemberekkel készített interjúikat, amelyek a vállalat számára is érdekesek voltak. Ezután a terv elkészítésére vonatkozóan nyújtottak még további információkat.

Ugyancsak november 15-én egy másik 16 fős csapat az Erdélyi Kárpát-Egyesület Kolozsvár 1891 nonprofit szervezet közreműködésével és dr. Kerekes Kinga tanárnő támogatásával megismerhették és megtapasztalhatták a harmadik marketingtervezési projekt tárgyát, a Jókai Mór Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúrát. A teljesítménytúrát Branea Róbert vezette. A szakmai kirándulás során, a diákok bejárhatták az emléktúra főbb szakaszait és látványosságait, valamint megtudhatták, hogy milyen szervezői háttér áll mögötte. A csapatoknak egy olyan marketingterv készítése a feladatuk, amely a kolozsvári EKE által szervezett Jókai Mór, Vasvári Pál és Kós Károly Emlék- és Teljesítménytúráit népszerűsíti a romániai piacon.

A diákok számára élmény volt megismerni a vállalatokat és működésüket, és ezúton is szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki hozzájárult a hallgatók szakmai fejlődéséhez.

A beszámolók elkészítésében közreműködtek: Pop Rebeka Anna, 3. év, Marketing szakirány (Optiko), Csíki Ottó, 3. év, Menedzsment szakirány (Agrosel), valamint Darvas Andor, 3. év, Marketing szakirány (EKE).

Létrehozva: 2017/11/24

+