Kiváló európai egyetemeken tanulhattak az Erasmus ösztöndíjas hallgatóink

Frissítve: 2020/05/11

Gondoltál már arra, hogy magyar tagozatos közgázasként te is eljuthatsz Európa legkülönbözőbb egyetemeire? Hogy személyesen megtapasztalhatod, milyen az egyetemi oktatás Nyugaton, vagy akár Magyarországon? Hogy te is megtapasztalhatod a portugál vendégszeretetet, érezheted a nápolyi pizza illatát, és izgalmas tájakat fedezhetsz fel  Észtországban? Nos, ezek a lehetőségek mind valósággá váltak hallgatóink számára, és hasonló szakmai és személyes élményekben lehet neked is részed, ha a jövőben élsz az Erasmus programunk nyújtotta lehetőséggel, és egy félévet külföldön tanulsz.

Hallgatóink több, mint 80 egyetem közül választhatnak szerte Európában, ahol kiegészíthetik és még versenyképesebbé tehetik az itthon szerzett tudást. Az elmúlt két félévben (2018/2019 II. félév, 2019/2020 I. félév) Erasmus programon résztvett hallgatóink egy-egy rövid beszámolót készítettek nektek arról, hogy hogy élték meg ezt a nagyszerű nemzetközi lehetőséget, amit a kolozsvári magyar „közgáz” kínál a diákjainak.

 

Hajdu Ágota Veronika - Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE)

2018-2019 II. Félév

„Erasmusos félévem alatt olyan élményekkel lettem gazdagabb, amiket enélkül talán sosem élhettem volna át. Megtanulod egyedül feltalálni magad, megbírkózni az ismeretlen környezet kezdeti nehézségeivel, hogy utána új barátságokat köss, felfedezz egy új világot magad körül. Az egyetemen új arcok új világnézetével gazdagodhatsz, más megközelítésből és más módszerekkel tanulhatsz. Szerintem mindenképp életre szóló élmény. Ne hagyd ki!”

 

Nagy Gábor Albert - Tallinni Műszaki Egyetem (Tallinn University of Technology)

2018-2019 II. Félév

„Számomra az Erasmus felejthetetlen élménnyel szolgált, megadta azt a fajta szabadságot amire mindig is vágytam: kirándulások szebbnél szebb tájakra, izgalmas városok felfedezése. Nem hittem volna, hogy a program végeztével ezt állíthatom, de az Erasmus megmutatta, hogy nagy kalandok közepette is lehet élvezetes az intenzív tanulás: mindenki számára ajánlom az észtországi TalTech egyetemet. De talán a legkellemesebb élményeket mindenképp a családias Erasmus közösségnek köszönhetem amely tagjaként életre szóló barátságokat köthettem.”

 

Arinton László - Szent István Egyetem

2018-2019 II. Félév

„Az Erasmus programnak köszönhetően fél évet a gödöllői Szent István Egyetemen tölthettem, ezalatt Budapesten éltem. A BBTE Közgáz karához képest ez egy jóval kisebb egyetem a hallgatók számát tekintve, ezért a tanároknak könnyebb nagyobb figyelmet fordítani minden hallgatóra, így könnyebb is volt elsajátítani a tudást. Szerintem akinek van rá lehetősége ne szalassza el és éljen vele, mert egy életre szóló élményt kap ezáltal.”

 

Bukur Tamás - Universita degli Studi di Napoli Federico II

2018-2019 II. Félév

„Az Erasmus élmény olyan dolog, amelyet egyetlen egyetemistának sem szabadna kihagynia. Szerintem a fő ereje ennek a tapasztalatnak abban a sokrétűségben áll, amely által egy Erasmusos félév magában hordozza a felhőtlen szórakozást, a mély megmerítkezést egy kultúrában, az új barátságokat, a maró honvágyat. Én Nápolyban voltam, és számomra hatalmas eszmei értékkel bír, hogy van még egy olyan város a világon, ahol éltem, amelyet ismerek, szokásaival, légkörével, kis utcáival együtt, túl a turistalátványosságokon. Ha tehetném, most oda mennék el kirándulni, csak azért, hogy újra végig sétálhassak a tengerparton.”

 

Tar Ingrid - Universidade Católica Portuguesa

2019-2020 I. Félév

„Az Erasmus lehetőséget adott arra hogy kilépjek a komfort zónámból és feszegessem a saját határaimat. Fantasztikus embereket ismerhettem meg egy mesebeli környezetben és egy olyan kultúrába csöppentem bele ahol az emberek iránti közvetlenség, vendégszeretet és érdeklődés nem ismer határokat. Mindezek mellett szakmai tapasztalatokat is szereztem, egy olyan intézményben tanulhattam ahol a folyamatos munka és szorgalom mellett gyakorlatba ültethettem az elméleti tudásomat.”

 

Forró Kinga - Budapesti Corvinus Egyetem

2019-2020 I. Félév

„Budapesten kicsit már otthon vagyok, mégis a Corvinuson vendégnek érezhettem magam. Erasmusosként olyan, mintha bejárhatnád egy picit a világ minden pontját. Olyan különleges, hogy hozzá kell tartozzon az egyetemi évekhez egy ilyen élmény, a maga kihívásaival és szép emlékeivel együtt! Sok tapasztalatot szereztem a félév során, mind a tanulmányaim, mind önismeret terén és sokszor eszembe jut, hogy milyen szerencsés vagyok, hiszen mindennek részese lehettem.”

 

Molnár Eszter - Budapesti Corvinus Egyetem

2019-2020 I. Félév

„(...) Neked mennyit mond az, hogy mi Olaszországban a helyzet? Szegény olaszok, szegény Európa. De vajon komolyan gondolod-e mindaddig, amíg nem lesz valaki közeli a ‘szegény’ érintett? Na most meg azt képzeld, hogy egy olyan olasz egyetemistával éltél, nevettél, sírtál együtt fél évet, akinek anyja-apja orvos, és ha most felhívod, elcsuklik a hangja a félelemtől. Nem felhőből beszélek, velem megtörtént. (...) Az Erasmus nem 4 mondat. Nézzük csak a tényeket: ösztöndíjat kapsz, fizetnek neked azért, hogy tanulj és tapasztalj. Na mondj még nekem egy ilyen lehetőséget. Oda mehetsz, ahova akarsz Európában; olyan egyetemeket választhatsz, amilyeneket akarsz. Persze, ahogy leírtam már hallom is azt, hogy ‘azért mégsem mindenhova’. Igaz, tényleg rettentően kevés az a körülbelül 80 lehetőség, amelyek közül választhatsz itt a közgázon. :) Olyan kevés, hogy legalább egy hónapba kerül választani azoknak, akik alaposan átböngészik az opciókat. Ha jól választasz az Erasmus kiemelkedően nagy szakmai tapasztalat. De persze, szakmát sok helyen tanulhatsz. Viszont emberséget, na azt annál kevesebb helyen igazán. De itt biztosan, hidd el. Megint jöhet a blabla.., a sok szép dumával a nemzetek összefonódásáról, a barátságokról, blabla.. Ezeket mind ismerjük. De mondok neked valamit: itt tanulod meg mit is jelent az, hogy te ki vagy és a te gyökereid hol vannak. Néha talán kell egy vírus, vagy el kell menni Európa másik végébe, hogy kezet fogjunk önmagunkkal. Nem tudom, hogy hogy vagy vele, de vírus talán nincsen minden évben, viszont Erasmus van.”

 

Te is hallgatónk vagy, vagy szeretnél azzá válni? Szeretnél te is erasmusos nemzetközi élményeket szerezni?

Tájékozódj időben a számtalan lehetőségről weboldalunkon (hu.econ.ubcluj.ro), Facebook oldalunkon (www.facebook.com/bbte.kozgaz/), valamint Instagram oldalunkon (www.instagram.com/bbte.kozgaz/)!

Létrehozva: 2020/05/11

+