Negyedik alkalommal került sor karunkon a Magyar-Román Üzleti Fórumra

Frissítve: 2016/11/15

2016. november 11-én a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodás-tudományi Kara negyedik alkalommal adott otthont társszervezőként a Magyar-Román Üzleti Fórumnak. A rendezvény célja a régió számára releváns gazdasági témák közös megvitatása. Az idei konferencia kiemelt témái a smart city megoldások, az egészségipar és az építőipar voltak.

2016. november 11-én a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kara negyedik alkalommal adott otthont társszervezőként a Magyar-Román Üzleti Fórumnak. A rendezvény célja a régió számára releváns gazdasági témák közös megvitatása, valamint egy olyan felület biztosítása, ahol a magyarországi és romániai vállalatok párbeszédet és együttműködéseket alakíthatnak ki. Az idei konferencia kiemelt témái a smart city megoldások, az egészségipar és az építőipar voltak.

A 2016-os rendezvény, akorábbi évekhez hasonlóan, több szervezet közös szervezési erőfeszítéseinek eredményeképpen jöhetett létre. A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kara mellett Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Helyi Tanácsa, a Kolozs Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Nemzeti Kereskedőház, valamint a Kolozs Megyei Tanács vett részt a rendezvény megszervezésében.

Az alábbiakban a Szabadság beszámolója olvasható az eseményről:

A megnyitón Szász Levente dékánhelyettes emlékeztetett a célra: tovább erősíteni azt a platformot, amely a két ország kis- és középvállalatai közötti kapcsolatokat szolgálja. Köszöntő beszédében Emil Boc polgármester hangsúlyozta, hogy a román–magyar gazdasági együttműködés egybevág az EU szubszidiaritási alapelvével, ezért is érdemes művelni. Szerinte Kolozsvárnak jelenleg három fontos beruházást kell szorgalmaznia: szégyenletesnek nevezte, hogy nincs közvetlen légijáratunk Budapesttel, végre be kell fejezni az Észak-Erdélyi Autópálya és városunk körgyűrűjének az építését.

Mile Lajos főkonzul dicsérte Kolozsvárnak az utóbbi években elért dinamikus fejlődését, és kijelentette, hogy a gazdasági szálak erősítése javítja a két ország egymáshoz fűződő kapcsolatát. Vákár István megyei önkormányzati elnök-helyettes azt emelte ki, hogy Kolozsvár mágnes a munkaerő és a beruházások szempontjából, utóbbiak esetében pedig nem a méret, hanem a stabilitási tényező a fontosabb. Mihaela Lutaş, a BBTE rektorhelyettese az egyetem és a magánszféra cégeinek kapcsolatát domborította ki, Răzvan Mustaţă dékán pedig az egyetem közvetítő szerepére utalt a román–magyar gazdasági kapcsolatokban.

A plenáris ülések után, a három témára bontva, szekcióülések következtek, majd a fórum a Kaszinóban állófogadással zárult.

Forrás: http://szabadsag.ro/-/emil-boc-szegyen-hogy-nincs-legi-osszekottetesunk-budapesttel-

 

Létrehozva: 2016/11/15

+