Piacok vagy emberek? A pénzügyi viselkedéstan néhány nyitott kérdéséről - Nagy Bálint előadása

Frissítve: 2017/11/23

Dr. Nagy Bálint Zsolt, intézetünk docense előadást tart A Magyar Tudomány Napja Erdélyben 16. fórum nyitó napján, a plenáris ülésszak keretében. Az előadás címe: Piacok vagy emberek? A pénzügyi viselkedéstan néhány nyitott kérdéséről. Az előadásra 2017. november 24-én, pénteken, 12.30 órától kerül sor a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében. 

Dr. Nagy Bálint Zsolt, intézetünk docense Piacok vagy emberek? A pénzügyi viselkedéstan néhány nyitott kérdéséről címmel tart előadást A Magyar Tudomány Napja Erdélyben 16. fórum rendezvénysorozat nyitó napján, a plenáris előadások keretében. Az előadásra 2017. november 24-én, pénteken, 12.30 órától kerül sor a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében.

A hagyományos, főáramlatú közgazdaságtan emberképe a minden körülmények között racionális, önérdekkövető döntéshozón alapult. A legfontosabb elméletek ebből vezették le a társadalmi összjólét maximalizását is, valamint azt, hogy a nagy kiterjedésű gazdasági-pénzügyi rendszerekben létrejövő egyensúly egzakt matematikai modellezésével az egyéni szempontok javarészt mellőzhetőek. Az elmúlt évtizedekben kibontakozó alternatív elméletek, elsősorban a pénzügyi viselkedéstan, amelynek idén immár a harmadik képviselője, Richard Thaler is közgazdasági Nobel-emlékéremben részesült, megkérdőjelezik az említett kereteket, és ismét az egyéni pszichológiához fordulnak a félreárazás, a pénzügyibuborék-képződés, a kockázatkeresés és más titokzatos pénzügyi jelenségek magyarázatául. Nem célunk lándzsát törni valamely irányzat mellett, csupán néhány gondolatébresztő kérdést feltenni.

A rendezvénysorozat teljes programja elérhető itt: RÉSZLETES PROGRAM

Létrehozva: 2017/11/23

+