Sikeresen zárult az első Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Nemzetközi Konferencia

Frissítve: 2013/12/03

2013. november 23-án került megrendezésre az első Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Nemzetközi Konferencia a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézete, az Erdélyi Múzeum Egyesület és a Pro Economica Egyesület szervezésében. 

2013. november 23-án került megrendezésre az első Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Nemzetközi Konferencia a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézete, az Erdélyi Múzeum Egyesület és a Pro Economica Egyesület szervezésében. A konferencia sikerét mi sem bizonyítja jobban,minthogy több mint 90 hazai és magyarországi felsőoktatásban dolgozó szakember vett részt.

A rendezvény könyvbemutatóval kezdődött, amelyen négy jelentős szerző (egy kolozsvári és három miskolci) munkáit mutatták be:

  • KOCZISZKY György: „Bevezetés a területi elemzések ökonometriájába”,
  • TÓTH Géza: „Bevezetés a területi elemzések módszertanába”,
  • KOCZISZKY György, BENEDEK József: „Bevezetés a regionális politikába”,  és
  • SZLÁVIK János: „Fenntartható gazdálkodás”

A konferencia megnyitóján dr. Dumitru Matiş, a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar dékánja és dr. Petru Petra dékánhelyettes köszöntötte a vendégeket. Ezt követően kezdődött a konferencia plenáris ülése, amelyen Vincze Mária, Bokros Lajos, Berács József és Görög Mihály tolmácsolásában hallhattunk igen színvonalas szakmai előadásokat. Az előadások témái különböző szakterületek aktuális kérdéseit érintették:

  • VINCZE Mária: A romániai vidékfejlesztés új kihívásai a 2014-2020 programozási időszakban,
  • BOKROS Lajos: Állam és piac viszonya a modern gazdaságban és társadalomban,
  • BERÁCS József: Gazdasági növekedés és a reklámköltségek alakulása különös tekintettel a gazdasági válságokra – Elméleti megfontolások és tapasztalatok Magyarországon és Romániában,
  • GÖRÖG Mihály: A szervezeti projektvezetési érettség értékelő modelljeinek kritikai elemzése.

A szekcióülések négy gazdasági területre koncentráltak: Közgazdaságtan, Marketing, Menedzsment, valamint Pénzügy és számvitel. A szekciókban 57 előadás hangzott el, ezek során 69 előadó osztotta meg a kutatási eredeményeit a figyelmes és kritikus hallgatósággal.

A rendezvénynek otthont adó kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen kívül 13 felsőoktatási intézményből érkezetek résztvevők: Budapesti Gazdasági Főiskola, Central European University Budapest, Corvinus Egyetem Budapest, Debreceni Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola Eger, Gábor Dénes Főiskola Budapest, Károly Róbert Főiskola Gyöngyös, Miskolci Egyetem, Óbudai Egyetem, Partium Keresztény Egyetem Nagyvárad, Pécsi Tudományegyetem, Sapientia Tudományegyetem Csíkszereda, illetve a Szent István Egyetem Gödöllő.

A konferencia lehetőséget nyújtott a magyar anyanyelvű közgazdász oktatók és kutatók munkáinak a bemutatására, ugyanakkor hozzájárult a szakmai közösségépítéshez és megteremtette a résztvevők közötti jövőbeni együttműködés alapját.

A tervek szerint a konferencia két év múlva kerül újra megszervezésére.

GALÉRIA

Létrehozva: 2013/12/03

+