Sikerrel zárult a magyar tagozat által szervezett első Alumni Est

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karán belül működő Magyar Intézet első születésnapja alkalmából, 2012. december 8.-án, Alumni Estet szervezett.

A regisztráció után dr. Benyovszki Annamária, az Intézet vezetője elmondta, hogy az esemény  hagyományteremtő szándékkal van megszervezve, hiszen, bár fiatal az Intézet, nagyon sokat fejlődött az évek során és mivel eddig közel 1300 alapképzéses diák, illetve 400 mesteris diák végzett, egyre nehezebb lépést tartani az öregdiákok karrierjének alakulásával.

Nem titkolt szándék volt egy visszajelzést kapni volt diákjainktól, illetve lehetőséget nyújtani nekik is bővíteni kapcsolati tőkéjüket. Ezért a rendezvény második felében az öregdiákok mutatkoztak be, elmondták, hogy mikor, milyen szakon végeztek, jelenleg hol tart karrierjük.

A párbeszéd során olyan kérdésekre kerestük közösen a választ, mint:

  1. Milyen jellegű tudást lehet használni a gyakorlatban az egyetemen tanult anyagokból? Mit hiányoltak leginkább friss végzősként?
  2. Milyen perspektívák vannak jelenleg egy, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karán magyarul államvizsgázott közgazdász számára?
  3. Hogyan lehetne javítani az egyetemi tevékenységet (még gyakorlatiasabbá tenni az egyetemi oktatást), esetleg milyen egyetemi rendezvények érdeklik az öregdiákokat?

A következtetések pedig majdnem egyhangúan azok voltak, hogy a magyar tagozat által nyújtott minőség mára egy márkanév, nem szabad abba hagyni az extrakurrikuláris tevékenységek szervezését, illetve a többnyelvűség csak előnyökkel járt a munkaerőpiacon. A magán- és akadémiai szféra közelítésére több javaslat is született: akkreditált továbbképzők, nemzetközi esettanulmány verseny szervezése, szakmai gyakorlatok, internshipek koordinálása.

A beszélgetést dr. Petru Tünde Petra, magyar tagozatért felelős dékánhelyettes zárta, aki elmondta, milyen kezdeményezések léteznek jelenleg kari- és egyetemi szinten az oktatás minőségének javítására vonatkozóan.

A beszélgetés után közös vacsora következett az alagsorban, ahol meglepetésként az oktatók saját könyveiket tombola formájában juttatták el a szerencséseknek. A vacsorát este tíz óra után egy központi szórakozóhelyen folytattuk, ahol lehetőség volt egy kis közös táncra is.

Az öregdiákok mindegyike örült és fontosnak tartotta a kezdeményezést, sőt kérték, hogy legyen egy hírlevél, amire feliratkozhatnak, hogy tudomást szerezzenek az Intézet egyéb rendezvényeiről is. Az Alumni Est kiváló hangulata arra következtet minket, hogy a kísérlet összességében sikeres volt. Az oktatók megígérték, hogy jövőre újra lesz ilyen rendezvény, az öregdiákok meg megígérték, hogy eljönnek.

+