Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Főoldal / Intézetünkről / Kutatási tevékenység /

Nemzetközi kutatási projektek

 

Global Entrepreneurship Monitor (GEM)

Az 1997-ben induló Global Entrepreneurship Monitor (GEM) nevű nemzetközi kutatás célja a vállalkozói aktivitás és a gazdasági növekedés kapcsolatának elemzése.

Románia 2007-ben csatlakozott az 1997-ben létrejött nemzetközi kutatási konzorciumhoz a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának képviseletében. A kutatásban résztvevő országok száma 1999-ben 10 volt, mely 2007-ben 42-re, 2008-ban 43-ra, 2009-ben 54-re, míg 2010-ben 59-re növekedett.

A 2012-es évben a kutatócsoport tagjai: Nagy Ágnes, Pete Stefan, Matis Dumitru, Benyovszki Annamária, Petru Tünde Petra, Györfy Lehel-Zoltán, Matis Eugenia.

2012-ben a kutatócsoport romániai vezetője Benyovszki Annamária.

 

International Manufacturing Strategy Survey (IMSS) - Nemzetközi Termelési Stratégia Felmérés

Nemzetközi kérdőíves kutatás, melynek célcsoportja az egyes országokban meghatározó szerepet betöltő gép-, elektronikai- és gépjárműipari vállalatok.

Az IMSS kutatása London Business School (UK) és a Chalmers University of Technology (SWE) közös kezdeményezésére indult el 1992-ben. A kutatást jelenleg az olaszországi Politecnico di Milano koordinálja, olyan elismert nemzetközi intézmények részvételével, mint az Aalborg University, Trinity College Dublin, Stockholm Business School, ESADE Business School vagy a University of Zurich (a teljes lista és további információk a hálózatról: www.manufacturingstrategy.net). Jelenleg 28 kutatási/felsőoktatási intézmény a tagja 22 különböző országból, majdnem minden kontinensről.

Románia rajtunk keresztül 2010 óta tagja a kutatóhálózatnak. A kutatást Romániában Szász Levente vezeti.

 

FP7-Rural Jobs- New sources of employment to promote the wealth generating capacity of rural communities, 2008-2010

A vidéki foglalkoztatás helyzetét kutató csoport tagjai: Vincze Mária Magdolna, Kerekes Kinga, Veres Enikő, Mezei Elemér, Pakucs Bernadett, Gindele Enikő.

 

FP6-CLAVIER: Climate Change and Variability: Impact on Central and Eastern Europe, 2006-2009

A klímaváltozás gazdasági hatását vizsgáló kutatócsoport tagjai: Vincze Mária Magdolna, Szőcs Emese, Bíró Boróka.

 

FP6-SSA-SSP, CEEC AGRI POLICY: Agro Economic Policy Analysis of the  New Member State the Candidate States and the Countries of the Western Balkans, 2005-2007 és 2008-2010

Az agrárpolitikai kutatócsoport tagjai: Vincze Mária Magdolna, Pete István, Volkán Réka, Kölcsey Andrea Zsófia, Tamás Ervin, Paşca Monica.

 

DG Agri-SERA –Study on Employment in Rural Areas, 2005

A vidéki foglalkoztatás helyzetét kutató csoport tagjai: Vincze Mária Magdolna, Kerekes Kinga, Albert Éva.

 

FP5-REAPBALK: Rural Employment and Agricultural Perspectiva in the Balkan Applicant Countries, 2001-2004

A vidéki foglalkoztatás és a mezőgazdaság helyzetét kutató csoport tagjai: Vincze Mária Magdolna, Györfy Lehel-Zoltán, Varvari Ştefana.

Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Nemzetközi Konferencia 2013

Felvételi

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézet felvételit hirdet a 2018–2019 tanévre. A diákok négy alapkézés és három mesterképzés szak közül választhatnak. A nappali tagozatos képzést távoktatás is kiegészíti.

További felvételi információk itt

© 2011 Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézet, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Design és programozás a Weblap.ro