Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Főoldal / Oktatás alapképzés /

MarketingKépzési forma: nappali képzés                                                                                      FELVÉTELI INFORMÁCIÓK

A koordinátor neve és elérhetősége:

dr. Săplăcan Zsuzsa, egyetemi adjunktus, zsuzsa.pal@econ.ubbcluj.ro

Célok

A marketing fő feladata a termékek és szolgáltatások keresletének kutatása és kielégítése, eszközeivel segíti a vállalatot céljainak elérésében. A marketing szakirány célja olyan szakemberek képzése, akik segítik a vállalatokat a fogyasztóik és célpiacaik azonosításában és megismerésében, a fogyasztói igények alapján kidolgozzák a vállalat értékajánlatát, majd eljuttatják a termékeket és szolgáltatásokat a fogyasztókhoz. A legkorszerűbb marketing ismeretek megszerzése és a valós vállalati projektekben való részvétel által a szakirány végzettjei sikeresen pályázhatnak a vállalatok állásajánlataira vagy a mesteri képzésben történő továbbtanulásra.

Az alapképzésben résztvevő diák részletes betekintést nyer a marketing tevékenységi területeibe, elemzési és tervezési módszereibe. A szakirány elvégzése során a diákok elsajátítják magyar, román és valamely más nemzetközi nyelven az üzleti és marketing fogalomtárat és annak helyes használatát. Képesek lesznek olyan feladatok ellátására, mint piackutatás megtervezése és végrehajtása, versenytársfigyelés és elemzés, kínálat megtervezése, reklám és promóciós tevékenységek tervezése, on-line marketing, értékesítés menedzselése, marketingterv kidolgozása és végrehajtása.

Készségek és kompetenciák

  • A marketing alapfogalmainak, módszereinek és technikáinak ismerete és alkalmazása a vállalati gyakorlatban
  • A marketingtevékenységhez kapcsolódó informatikai eszközök és alkalmazások ismerete és használata
  • A vállalattal és marketingkörnyezetével kapcsolatos adatok gyűjtése, elemzése, értelmezése, teljes környezetelemzés készítése
  • A marketing-mix tervezése, megvalósítása és értékelése
  • A piaci ajánlatok értékesítésének megszervezése és eladási technikák alkalmazása
  • A marketingtevékenység megszervezése a vállalatoknál
  • A szakmai etika alapelveinek, normáinak és értékeinek elsajátítása
  • Módszeres, hatékony és felelősségteljes munkavégzés
  • A csoportvezetéssel járó feladatok és felelősségek felvállalása egy interdiszciplináris csapat élén
  • Folyamatos tanulási és szakmai fejlődési lehetőségek keresése

Karrierlehetőségek

A Marketing alapképzést elvégző közgazdász elsősorban a következő munkakörök betöltésére vállalkozhat: marketing részleg munkatársa, marketing asszisztens, kisebb szervezetek marketing koordinátora, piackutató, marketingkutató, fogyasztói adatelemző, termékmenedzser, márkamenedzser, értékesítési képviselő, trade marketing szakember, merchandiser, kommunikációs menedzser/ képviselő/ asszisztens, on-line marketinges, ügyfélszolgálatos, kiemelt ügyfélmenedzser, junior marketing tanácsadó.

Kötelező tantárgyak

1. félév -  Mikroökonómia; Európa gazdaságtana; Matematika közgazdászoknak; Menedzsment; Marketing alapjai; Üzleti idegen nyelv (angol/francia/német/olasz/spanyol); Testnevelés.

2. félév Makroökonómia; Pénzügyi és biztosítási matematika; Számviteli alapismeretek; Gazdasági informatika; Közösségi pénzügyek; Gazdasági jog; Üzleti idegen nyelv (angol/francia/német/olasz/spanyol).

3. félévVállalati pénzügyek; Pénzügyi számvitel; Adatbázis és programozás; Leíró statisztika; Üzleti idegen nyelv (angol/francia/német/olasz/spanyol); Két kötelezően választható tantárgy.

4. félévFogyasztói magatartás; Marketingkutatás; Következtető statisztika; Áruismeret és minőségbiztosítás; Értékesítési csatornák és kereskedelem; Üzleti idegen nyelv (angol/francia/német/olasz/spanyol); Szakmai gyakorlat; Egy kötelezően választható tantárgy.

5. félévMarketingtervezés; Szolgáltatásmarketing; Beszerzési marketing; Márkamarketing; On-line marketing alapismeretek; Üzleti kommunikáció (angol/francia/német/olasz/spanyol); Egy kötelezően választható tantárgy.

6. félév Értékesítésvezetés és ösztönzés; Business to business marketing; Pénzügyi és bankmarketing; Nemzetközi gazdasági ügyletek; Humánerőforrás menedzsment; Üzleti kommunikáció (angol/francia/német/olasz/spanyol); Egy kötelezően választható tantárgy; Szakdolgozat kidolgozása.

Tantárgyi adatlapok és tantervek

Tanterv letöltése: 2019-2020  2018-2019   2017-2018   2016-2017    2015-2016   2014-2015

Tantárgyi adatlapok - 2018/2019 tanév

Tantárgyi adatlapok - 2017/2018 tanév

Tantárgyi adatlapok - 2016/2017 tanév

Tantárgyi adatlapok - 2015/2016 tanév

 

Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Nemzetközi Konferencia 2013

Felvételi

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézet felvételit hirdet a 2019–2020 tanévre. A diákok négy alapkézés és három mesterképzés szak közül választhatnak. A nappali tagozatos képzést távoktatás is kiegészíti.

További felvételi információk itt

© 2011 Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézet, Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Design és programozás a Weblap.ro