II. Forduló - Piackutatás és elemzés (archív)

Leírás, tartalmi és formai követelmények

III. Középiskolások Üzleti Tanácsadó Versenye, 2021

II. forduló – Piackutatás és elemzés

Leírás

Az első fordulóban egy kérdőíves kutatás által betekintést nyerhettetek abba, hogy hogyan választanak a fogyasztók lakberendezési üzleteket.

Tekintettel arra, hogy már némiképp beavatottak vagytok a témába, a második fordulóban egy magasabb sebességbe kapcsolunk.

A második forduló feladata abban fog állni, hogy egy részletes, de frappáns és lényegretörő elemzést kell készítsetek. Az elemzés tárgya az lesz, hogy egyrészt röviden megvizsgáljátok a lakberendezési- és szaniter üzletek romániai piacát az interneten fellelhető források alapján, másrészt meg a kutatási adatok összefoglalója segítségével elemezitek azt, hogy milyen tényezők és hogyan hatnak ezeknek az üzleteknek a piacára. Az elemzés során feldolgozott információk segítségével következtetéseket kell levonjatok a lakberendezési- és szaniter üzletek választását befolyásoló tényezőkről és javaslatot kell tegyetek egy lehetséges üzlet vagy üzlethálózat számára arra vonatkozóan, hogy hogyan fejlessze vállalkozását annak érdekében, hogy a lehető legtöbb ügyfelet tudja magához csábítani, és a lehető leghatékonyabban működjön.

Ebből fog állni a második forduló.

Feladat

Készítsetek egy legfennebb három oldalas összefoglalót, amely (1) röviden bemutatja a romániai lakberendezési- és szaniter üzletek piacát (Az általatok talált legfrissebb adatok alapján), majd (2) részletesebben elemzi a kiküldött kutatási adatok összefoglalója alapján a megfelelő lakberendezési- és szaniter üzletekre ható tényezőket, valamint (3) javaslatokat tesz egy lehetséges lakberendezési- és szaniter üzlet számára arra vonatkozóan, hogy mit tartson fontosnak a vállalkozás működtetése során.

A három oldalon kívül melléklet is tartozhat az elemzéshez, melyben releváns táblázatokat és grafikonokat lehet bemutatni.

A rövid piacelemzéshez használjátok az interneten már fellelhető kapcsolódó információkat valamint a csatolt adattáblát. Röviden jellemezzétek a romániai lakberendezési üzletek piacát. Elemezzétek ki a csatolt kutatási adatokat, vonjátok le a fogyasztók üzletválasztására vonatkozó következtetéseket.

Tartalmi követelmények és javaslatok

  • Az előző (Feladat) alpontban leírtak támpontot nyújtanak arra vonatkozóan, hogy mit kell belefoglalni az jelentésbe. A felsoroltak mellett lehet tárgyalni más kapcsolódó szempontokat is.
  • A feladat első pontját a különböző internetes forrásokban (szakmai szervezetek statisztikái, piackutató vállalatok munkái, összefoglalói, szakemberek véleményei) már fellelhető információk alapján kell összeállítani, valamint legalább egy szempontot (de lehet többet is) a megadott adattábla alapján kell bemutatni. Használhattok Romániára vonatkozó külföldi forrásokat is (pl. Eurostat statisztikák). Legkevesebb négy különböző adatforrás használata kötelező.
  • Az adatoknál kötelező hivatkozni az adatok forrására. Szöveges formában így: „A Ziarul Financiar becslései szerint a következő évben a Romániában a lakásfelújítások száma 2%-kal nőni fog 2020- hoz képest”. Amennyiben táblázatokat, grafikonokat vesztek át, a táblázat, grafikon alatt fel kell tüntetni az adatok forrását, a következő formában: „Forrás: Ziarul Financiar, Evoluția Pieței, 2021”. Ha az általatok gyűjtött adatokról beszéltek, akkor így hivatkozzatok: „... a KÜTV 2021 piackutatás szerint...”.
  • A három oldalon kívül melléklet is tartozhat az elemzéshez, melyben táblázatokat és grafikonokat lehet bemutatni. Ne felejtsetek el a szövegben hivatkozni ezekre a táblázatokra és grafikonokra, pl. így: „A KÜTV 2021 piackutatásból kiderült, hogy az ügyfelek fontosnak tartják, hogy ... (lásd 1. melléklet).”
  • A dolgozat végére tegyetek forrásjegyzéket, amelyben felsoroljátok a felhasznált adatok forrásának szerzőjét (személy vagy vállalat), a forrás címét, a közlés évét, a forrás közlésének helyét (újság, folyóirat, kiadó) és amennyiben az internetről származik, a dokumentumra mutató linket is.
  • Figyeljetek arra, hogy amikor piaci számadatokról esik szó, mindig megjelenjen a mértékegység, illetve hogy melyik évre vonatkozik, területileg mit jellemez az adat, stb.
  • A téma jellegéből adódóan javasolt táblázatok, ábrák használata. Ezeket a mellékletben tanácsos megjeleníteni és a szövegben kell hivatkozni rájuk. Gazdálkodjatok okosan a rendelkezésre álló oldalszámmal.

Formai követelmények

A piacelemzést PDF formátumban kérjük feltölteni a verseny weboldalára (hu.econ.ubbcluj.ro/kutv)

Az elemzés kötelezően az iskola neve, a helység és a csapatnév megjelölésével kezdődik.

Az elemzés megírásához használjatok hagyományos, olvasható betűtípust és méretet. Ajánlott a TimesNewRoman 12pt, Verdana 10 pt, Calibri 12 pt, Arial 10 pt közül valamelyik. Használjatok 1,15-ös sorközt, és jelöljétek Tab-bal az új bekezdéseket. Esztétikai szempontból a sorkizárt (Justify) igazítás ajánlott.

Az elemzés hossza (mellékletek nélkül) ne haladja meg a 3 oldalt. Az elemzést tartalmazó dokumentumot a csapat nevére kérjük lementeni. A három oldalon kívül – mint már említettük - melléklet is tartozhat az elemzéshez, melyben táblázatokat és grafikonokat lehet tetszőlegesen bemutatni.

Az elemzés feltöltésének határideje 2021.04.01., 22:00 óra (csütörtök), az erre vonatkozó leírás a levélben megtalálható.

Értékelési szempontok

Az alább felsorolt négy szempont mindegyikét 0-tól 5-ig értékeljük, ahol 5 a kiválót jelenti. Zéró pontszám jár, amennyiben teljesen hiányzik vagy értékelhetetlen egy kritérium.

1. A romániai lakberendezési- és szaniter üzletek piacának rövid jellemzése: hogyan vezeti fel a problémát; használ-e viszonyítási pontokat az aktuális helyzet felvázolásához (pl. múltbeli adatok, más ország); milyen forrásokat, hányat és hogyan használ.

2. A boltválasztásra ható tényezők részletes elemzése a kiküldött kutatási adatok összefoglalója alapján (A lényeg nem a részleteken van, hanem a hasonlóságok és különbségek frappáns meghatározásán és bemutatásán.): hogyan használja fel a kutatási adatokat; mennyire körültekintően vonja le a következtetéseket; mennyire relevánsak és hasznosak a megfogalmazott következtetések.

3. Javaslatok megfogalmazása egy lehetséges lakberendezési- és szaniter üzlet (vagy üzlethálózat) számára arra vonatkozóan, hogy mit tartson fontosnak a leghatékonyabb működés érdekében: hogyan használja fel az előző két pont alapján bemutatott és megfogalmazott információkat; hogyan érvel a javaslat jelentősége és időszerűsége mellett; hogyan csoportosítja javaslatait; mennyire részletesek a javaslatok; mennyire relevánsak a javaslatok.

4. Általános értékelés: az elemzés felépítése mennyire logikus; hogyan osztja be a rendelkezésre álló felületet; az elemzés stílusa mennyire olvasható, tudományos jellegű; a szöveg és táblázatok szerkesztése esztétikus, a helyesírás kiváló.

A maximálisan elérhető pontszám 20 pont.

Másolás esetén (források megjelölése nélkül) a csapatot kizárjuk a versenyből.

Sok sikert!