Általános információk

Minden amit tudnod kell a XVI. KÜTV-ről!

XVI. Középiskolások Üzleti Tanácsadó Versenye

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézetének szervezésében, 2024. április 19-21. között, tizenhatodik alkalommal kerül megrendezésre a Kolozsvári Esettanulmány Napok rendezvénysorozat. Az Esettanulmány Napok keretén belül kiemelt helyet kap a már komoly hagyományokkal rendelkező Középiskolások Üzleti Tanácsadó Versenyének döntő fordulója.


A Középiskolások Üzleti Tanácsadó Versenye magyar anyanyelvű középiskolás diákoknak szervezett gazdasági verseny. Célunk a közgazdász szakma rejtélyeibe betekintést nyújtani a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára. Ennek érdekében egyszerű, gyakorlatias és szórakoztató tanulási módszerek segítségével építettük fel a Középiskolások Üzleti Tanácsadó Versenyét. A verseny alatt a diákok megismerkedhetnek a piackutatás területével, majd az itt szerzett ismereteket egy esettanulmány megoldása közben hasznosíthatják.


Az előző évekhez hasonlóan a hagyományosan Kolozsváron megszervezett verseny képezi a döntő szakaszt, amelyet egy online forduló előz meg. A verseny első fordulóját egy piackutatási (egy kérdőívkitöltetésből álló kizáró jellegű és egy, ezzel nem feltétlenül szorosan összefüggő iparági áttekintési) probléma képezi, a döntő forduló pedig egy összetettebb vállalatvezetői probléma megoldását feltételezi. A forduló feladatát úgy építettük fel, hogy felkészítsék a diákokat a döntőben sorra kerülő eset megoldására.


A versenyre 3 fős középiskolás diákokból álló csapatok jelentkezhetnek az alábbi linken elérhető regisztrációs űrlap kitöltésével: REGISZTRÁCIÓ.


A kolozsvári élő (offline) döntőben az online forduló alapján legjobban teljesítő, egyenként 3 fős középiskolai csapatok vesznek részt. Egy „zöld kártyás”, szabad helyet biztosítunk a döntőben annak a csapatnak, amely iskolájából egy csapat sem érte el ugyan a továbbjutást, de az adott csapat a legjobban teljesített az online fordulóban azon nem továbbjutó iskolák csapatai közül, amelyek a tavaly nem vettek részt a kolozsvári döntőben. A döntőben dobogós helyezést elérő csapatok tagjai, a díjazás mellett, a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karra történő felvételi esetén plusz pontokat kapnak az érettségi átlagukhoz.

A Középiskolások Üzleti Tanácsadó Versenyének döntőjével párhuzamosan zajlik a Kolozsvári Egyetemista Esettanulmány Verseny, melynek döntőjét a középiskolás diákok nézőként követhetik.

 


A versenyfordulók

1.    Piackutatás : adatgyűjtés és iparágelemzés – online – szelekció


A jelentkező csapatoknak a feladata egy piackutatás elvégzése megadott mintavételi és módszertani kritériumok figyelembevételével. Ez a feladat a kérdőívek minimum számát tekintve kizáró jellegű.


A második feladat, hogy a csapatoknak egy másfél oldalas, hiteles forrásokkal alátámasztott elemzést kell készíteniük egy adott témában (nem kötelezően a kérdőívek felhasználásával).


Az első forduló részletes leírását és az elemzés szempontjait a verseny ütemtervében megjelölt időpontban kiküldjük a csapatoknak.


2.    Esettanulmány  döntő – Kolozsvár, Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar, személyes jelenléttel


Az első forduló során továbbjutott csapatok a döntőben mérik össze tudásukat és készségeiket egy valós vállalati esettanulmány megoldása és bemutatása során. Az esettanulmányt a döntőbe jutott csapatok több mint egy héttel a döntő forduló előtt megkapják, viszont az nem fogja tartalmazni a feladatot. A konkrétan megoldandó feladatot a döntős csapatok a döntő szombati napján kapják meg. A Kolozsváron, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának székhelyén zajló döntő első napján (szombaton) a csapatok egymástól és a külvilágtól elszigetelten (internet és egyéb kommunikációs eszközök használata nélkül) dolgozzák ki megoldásaikat, amelyeket a verseny második napján (vasárnap) gyakorló szakemberekből álló zsűri előtt mutatnak be.

 

  • A piackutatás segítségével a vállalatvezetők információt gyűjtenek a vevőkről, a versenytársakról és más piaci szereplőkről. Az összegyűjtött információkra alapozva hozzák meg döntéseiket. A sikeres vállalat kiinduló pontja a piaci adottságok és a vevők szükségleteinek a megértése és azok kielégítése a versenytársak ajánlatánál kedvezőbb feltételek mellett.
  • Az esettanulmány valós információk alapján mutat be egy vállalati problémát. Az esettanulmány tartalmazza az adott vállalat történetét, gazdasági környezetét, jelenlegi helyzetét, valamint jövőbeli kilátásait. Az esettanulmány versenyen résztvevő csapatok feladata, hogy a megkapott esettanulmányok elolvasása, tanulmányozása révén felismerjék, megfogalmazzák a vállalat problémáit, illetve azonosítsák a vállalat jövőbeni fejlődésének lehetséges irányait.

 

A verseny ütemezése

2024.02.13. (kedd) Verseny meghirdetése

I. forduló - piackutatás: Adatgyűjtés és piackutatás

 
2024.03.07. 22:00 (csütörtök) Regisztrációs űrlap kitöltési határideje (nevezési határidő)
2024.03.08. (péntek) Az I. forduló feladatának kiküldése
- 2 egymástól független feladat: Kérdőív kitöltetés (minimum számmal, kizáró kritérium) ÉS másfél oldalas iparágelemzés
2024.03.20. 22:00 (szerda) Az I. forduló megoldásainak beküldése
2024.03.28. (csütörtök) Az I. forduló eredményeinek közlése.

Döntő - Középiskolások Üzleti Tanácsadó Versenye – Esettanulmány megoldás - Kolozsvár

 
2024.04.05. (péntek) Az esettanulmány szövegének kiküldése kérdések és feladat nélkül
2024.04.19. – 2024.04.21. (péntek késő délután-vasárnap kora délután) Az esemény részletes programját a döntőbe jutott csapatoknak a verseny előtt elküldjük.