Piackutatás: adatgyűjtés (archív)

I. forduló

XIII. Középiskolások Üzleti Tanácsadó Versenye, 2021

 

I. forduló – Piackutatás: adatgyűjtés

 

Az első forduló leírása

A koronavírus járvány rávilágított arra, hogy sok olyan munkát otthonról is végezni lehet, amiről korábban nem gondoltuk volna. Számos előnye és hátránya van az otthonról történő munkának, de egészen biztosak lehetünk benne, hogy a járvány lecsengése után is sok munka és munkahely jelentősen át fog alakulni. Minden bizonnyal több ember fog otthonról dolgozni akkor is, mikor már nem lesz muszáj.

Sok munkavállalónak tehát az otthon már nem csak otthon, hanem egyben munkahely is lesz. Az otthon szerepe tehát egyre fontosabbá fog válni, ha mégtöbb időt kell majd ott tölteni.

Ezért az általatok végzett kutatásban egy kérdőív segítségével kell felmérjétek a lakásfelújítással kapcsolatos véleményeket és egyéb adatokat olyan személyeken, akik saját lakásban laknak.

 

Feladat

Minden csapatnak összesen min. 15 darab kérdőívet kell kitöltetnie, majd ezeket fel kell tölteni a weboldalon elérhető online felületre, ahova az általatok megkeresett lakástulajdonsokkal kitöltetett kérdőívek adatait bevezetitek egymás után.

Csapatonként legalább 10 válaszadónak 25-45 év közöttinek kell lennie, és egy háztartásból csak egy embert lehet megkérdezni!

A kérdőívek feltöltése mellett a csapatnak egy egyoldalas jelentést is kell készítenie, melyben az adatgyűjtés tapasztalatait összegezi. A jelentés tartalmi és formai követelményeiről a leírás három ponttal lennebb olvasható.

 

A kérdőív kitöltésére:

  • Az adatok bevezetésekor fontos, hogy a csapatotok nevét is válasszátok ki a legördülő menüből, mert az alapján fogjuk tudni, hogy Ti vezettétek be azt a kérdőívet.

Mire kell figyelni a kitöltésnél?

  • Egy megkérdezett csak egyszer töltsön ki kérdőívet.

  • Minden kérdésnél csak egy lehetséges válaszlehetőség van.

A jelentés tartalmi útmutatója

  • Hány megkérdezettből került ki a 15 fő (válaszadási arány)?

  • Milyen reakciói (pozitív és negatív) voltak a megkérdezetteknek?

  • Mennyi idő alatt sikerült összegyűjteni a kérdőíveket?

  • Mi a véleményetek a kérdőív szerkezetéről, tartalmáról?

  • Milyen más kérdéseket tartanátok relevánsnak a témában? Javasoljatok még három kérdést!

  • Összességében milyen tapasztalatokkal maradt a csapat?

 

A jelentés formai követelményei

A jelentést Microsoft Word 2003 vagy annál újabb dokumentum formájában kérjük feltölteni az alábbi mappába. A jelentést a következő formai követelmények szerint ajánljuk elkészíteni:

·         A jelentés kötelezően az iskola neve, a helység és a csapatnév megjelölésével kezdődik.

·         A jelentés megírásához használjatok hagyományos, olvasható betűtípust és méretet. Ajánlott a TimesNewRoman 12pt, Verdana 10 pt, Calibri 12 pt, Arial 10 pt közül valamelyik. Használjatok másfeles sorközt a jobb áttekinthetőségért, és jelöljétek Tab-bal az új bekezdéseket. Esztétikai szempontból a sokrizárt (Justify) igazítás ajánlott.

·         A jelentés hossza ne haladja meg az 1 oldalt. A jelentést tartalmazó dokumentumot a csapat nevére kérjük lementeni.

A jelentés beküldésének határideje 2020.03.10. 22:00 óra (szerda), és a következő online felületre kell feltölteni a csapat nevével.

Az általatok összegyűjtött kérdőíveket is a fenti időpontig tudjátok bevezetni az online felületre, ami az első forduló beküldési határidejének pillanatában lezárul.

Azok a csapatok, amelyek sikeresen teljesítik az első fordulót (megfelelő mennyiségű és minőségű kérdőívet gyűjtenek), továbbjutnak a második fordulóba. Ekkor megkapják a második forduló részletes feladatleírását.

 

Értékelési szempontok és más hasznos tudnivalók

·      A fordulóban összesen 10 pontot lehet gyűjteni (5 pont a kérdőívek minősége, 5 pont a jelentés).

·      A kérdőívek mennyisége kizáró jellegű, 20 darab alatt nem értékeljük őket.

·      Értékelési szempontok:

·      A bevezetett kérdőívek minden kötelező kérdésre tartalmaznak-e választ?

·      A jelentés tárgyalja-e a megadott szempontokat?