Intézetünk munkatársai elkészítették a fertőzöttségi ráta interaktív térképét romániai települések szintjén

Frissítve: 2021/04/01

2021. március 28-tól a romániai hatóságok új COVID-19-ellenes korlátozásokat vezettek be, amelyek az egyes helységek esetszámarányának (az elmúlt 14 nap új eseteinek összesített száma ezer lakoshoz képest) megfelelően lépnek érvénybe.
A lakosság tájékozódása, illetve a döntéshozó szervek munkájának megsegítése érdekében a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézetének (BBTE KGTK) hat fős kutatócsoportja egy interaktív térképet készített el, amely megmutatja az egyes romániai esetszámarányát, naponta frissülő adatok alapján.

Az interaktív térkép a COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor kutatási projekt keretében készül, amely valós időben figyeli a világjárvány alakulását, illetve az ország gazdasági helyzetét, a kutatók pedig rövid- és középtávú elemzéseket és előrejelzéseket dolgoznak ki az ország gazdasági kilátásairól a világjárvány kontextusában.

Projektünk elsősorban a világjárvány gazdasági következményeire, illetve a romániai gazdaság COVID-19 utáni perspektíváira vonatkozó tanulmányok és elemzések kidolgozására összpontosít. A világjárvány a bizonytalanság és a gyors változások időszaka, amelyben a helyzet egyik napról a másikra gyökeresen megváltozhat. Kötelességünk figyelemmel kísérni a világjárvány alakulását, amelynek nagyon rövid távon is jelentős gazdasági következményei vannak. Ezen megfontolások mentén született az az ötlet, hogy az egész társadalom számára hasznos eszközt hozzunk létre, amely valós időben mutatja az incidencia arányának alakulását a romániai helyiségek szintjén. Örömünkre szolgál, hogy az elsők között indítottunk el egy ilyen interaktív térképet, amelyen keresztül kutatásaink eredményei azonnal a nyilvánosság elé kerülnek, így közvetlenül szolgálnak az egész közösség javára.” – nyilatkozta dr. Răzvan V.  Mustață egyetemi docens, a BBTE KGTK dékánja.

A kutatási projekt részletesebb eredményei, naponta frissítve, a COVID-19 RoEIM online platformon tekinthetők meg. Az elemzések folyamatos jelleggel a projekt Facebook oldalán kerülnek közzétételre.

A kutatási projekt vezetője Szász Levente (egyetemi professzor, BBTE), a kutatócsoport tagjai pedig Bálint Csaba (Román Nemzeti Bank, a BBTE társult oktatója), Csala Dénes (Lancaster University, a BBTE társult oktatója), Csíki Ottó (doktorandusz, BBTE), Nagy Bálint Zsolt (docens, BBTE) és Rácz Béla-Gergely (adjunktus, BBTE).

Létrehozva: 2021/04/01

+