A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki dr. Vincze Mária Magdolnát, intézetünk emerita professzorát

2016. április 13-án dr. Vincze Mária Magdolna, intézetünk emerita professzora a „Magyar Érdemrend lovagkeresztje” kitüntetésben részesült. A kitüntetést Áder János, Magyarország köztársasági elnöke adományozta a tanárnő iskolateremtő tevékenységének elismeréseképpen. 

2016. április 13-án dr. Vincze Mária Magdolna, intézetünk emerita professzora a „Magyar Érdemrend lovagkeresztje” kitüntetésben részesült. A kitüntetést Áder János, Magyarország köztársasági elnöke adományozta a tanárnő iskolateremtő tevékenységének elismeréseképpen, amelyet az erdélyi magyar közgazdaságtudomány és -oktatás szervezése érdekében fejtett ki. A kitüntetés átadását megelőző laudációt dr. Szász Levente, karunk magyar tagozatért felelős dékánhelyettese tartotta.

A tanárnő tevékenységének méltatása során három alapvető fontosságú momentum hangzott el. Vincze Mária tevékenysége egyrészt szorosan összefonódik a kolozsvári magyar nyelvű közgazdászképzés 2000-ben elindított újraszervezésével. E kiemelt jelentőségű iskolateremtő tevékenység mellett a tanárnő meghatározó szerepet töltött be a kolozsvári, erdélyi és magyarországi felsőoktatási intézmények, tudományos műhelyek közötti kapcsolatok kiépítésében és ápolásában az elmúlt évtizedekben. A laudációban elhangzott harmadik fontos érv a közösségteremtéshez kapcsolódott, hiszen a tanárnő tevékenysége mind a mai napig meghatározó az erdélyi magyar oktatói, szakmai és tudományos közösségek értékteremtő tevékenységének fenntartásában.

A laudáció teljes szövege ITT olvasható.

A laudációt követően a rangos állami kitüntetést Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja adta át Vincze Mária tanárnőnek. A kitüntetés átadása során a főkonzul úr tolmácsolta Magyarország köztársasági elnökének üzenetét, amely a tanárnőnek „az erdélyi magyar közgazdaság-tudomány szervezésében elért, nemzetközileg is nagyrabecsült eredményeinek, valamint a magyarországi és erdélyi oktatási, illetve kutatási kapcsolatok kiépítésében játszott meghatározó szerepének” méltatására összpontosított.

Ezt követően dr. Vincze Mária köszöntet mondott az állami kitüntetésért, majd kiemelte mindazon személyek segítségét és hozzájárulását, akik nélkül ezek a meghatározó jelentőségű eredmények nem valósulhattak volna meg. Beszédének végén a tanárnő röviden megosztotta a résztvevőkkel azokat a legfontosabb tapasztalatokat és tanulságokat, amelyeket az erdélyi magyar diákok több évtizedes oktatása során halmozott fel, ezáltal bátorítva egyúttal a fiatalabb oktatói generációkat a kitartó és áldozatos munkavégzésre.

A Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézet minden tagja nevében szívből gratulálunk a tanárnőnek a rangos kitüntetéshez!

+