Dr. Vincze Mária a Budapesti Corvinus Egyetem díszdoktora

Frissítve: 2014/03/19

Kiemelkedő oktatói, kutatói és oktatásszervezői munkássága elismeréseként, a Budapesti Corvinus Egyetem Szenátusa és Doktori Tanácsa 2014. január 24-én  díszdoktorává avatta Dr. Vincze Máriát, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának professzor emeritáját.

2014. január 24-én a Budapesti Corvinus Egyetem Szenátusa és Doktori Tanácsa tiszteletbeli doktorává avatta Dr. Vincze Máriát, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának professzor emeritáját.
 
Amint az Dr. Zalai Ernő akadémikus méltatásából kiderült, a Budapesti Corvinus Egyetem a professzorasszony kiemelkedő oktatói és kutatói munkásságát, valamint a kolozsvári magyar nyelvű közgazdászképzés újraindítása és működtetése érdekében a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karán kifejtett fáradhatatlan tevékenységét kívánta elismerni a "doctor honoris causa" cím odaítélésével.
 
A díszdoktori avatásra az egyetem központi épületében 2014. január 23-24. között megrendezett „Kárpát-medencei Közgazdász Konferencia – Magyar nyelvű gazdasági képzés a Kárpát-medencében” kétnapos rendezvény keretében került sor, a konferencia végső programpontjaként. A Konferencia közvetlen célja az volt, hogy hidat képezzen azon hazai és határon túli egyetemek között, amelyeken magyar nyelvű gazdasági képzés folyik, alapot biztosítva a résztvevő felsőoktatási intézmények még szorosabb jövőbeni oktatási-kutatási együttműködéseihez, illetve fórumként szolgálva a felsőfokú gazdasági képzést folytató intézmények és az üzleti élet szereplőinek párbeszédéhez.
 
A konferencián Dr. Vincze Mária két alkalommal is tartott előadást : január 23-án a konferencia plenáris ülésén "A magyar nyelvű közgazdász képzés a kolozsvári állami egyetem keretében. Lehetőségek, megvalósítások" című előadásában oktatói és oktatásszervezői tapasztalatairól és meglátásairól beszélt, majd január 24-i díszdoktori székfoglalójában "Újító kezdeményezések és működő rendszerek a vidékfejlesztésben" címmel a vidékfejlesztés területén végzett kutatásainak aktuális eredményeit osztotta meg az ünnepségre összegyűlt hallgatósággal, amelynek soraiban ott ültek a Magyar Tudományos Akadémia tagjai, magyarországi és erdélyi egyetemek neves oktatói, agrártudományi és vidékfejlesztési kutatóintézetek munkatársai, családtagok, barátok és a professzorasszony régi diákjai is.
 
Dr. Zalai Ernő akadémikus laudációja ITT olvasható.
 
Az eseménynek keretet nyújtó Kárpát-medencei Közgazdász Konferenciáról a Budapesti Corvinus Egyetem közölt részletes beszámolót.

Létrehozva: 2014/03/19

+