Intézetünk kutatói nyerték a „Real Impact Awards 2021” nemzetközi fődíját kutatómunkájuk társadalmi hatásának elismeréseképpen

Frissítve: 2022/05/02

A kolozsvári BBTE magyar tagozatos közgazdász kutatói nyerték el a nagy-britanniai Emerald Publishing tudományos kiadó „Real Impact Awards 2021” elnevezésű nemzetközi versenyének fődíját, elismerésül a „COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor” kutatási projektben zajló munka társadalomra gyakorolt pozitív hatásáért.

A kutatási projekt 2020 áprilisában indult útjára azzal a céllal, hogy valós időben kövesse járvány és a romániai gazdasági helyzet alakulását, az ehhez kapcsolódó információk naponta történő frissítésével, valamint olyan elemzések és előrejelzések közzétételével, amelyek segíthetik a hatóságokat, hogy a koronavírus-járvány bizonytalansága közepette is a lehető legjobb döntéseket tudják meghozni. Az elmúlt két hónapban a projekt kiegészült az orosz-ukrán háború gazdasági következményeire vonatkozó információk és elemzések közzétételével.

Az Emerald Publishing versenyének „Driving the Impact Agenda” kategóriájában a brit, ausztrál és norvég szakértőkből zsűri külön kiemelte, hogy a kolozsvári kutatók által publikált elemzések eredményei igazolható hatást gyakoroltak a járvány alatt meghozott hivatalos döntésekre. Mindemellett a zsűri kihangsúlyozta, hogy a BBTE közgazdászai jó példát mutattak arra, hogy hogyan lehet a tudományos kutatás eredményeivel valós hatást gyakorolni a közösségek életére és a tudomány társadalmi elfogadottságára, mindezt a legmodernebb adatvizualizációs eszközök, valamint a gazdasági-társadalmi kutatás és előrejelzés tudományos módszereinek összekapcsolásával.

Ez a nemzetközi díj is alátámasztja azt a tényt, hogy a kolozsvári BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karán végzett kutatómunkának komoly hatása van nem csak az akadémiai közegben, hanem a társadalom széles rétegeiben is. 2020 első felében azzal a gondolattal indítottuk útjára ezt a projektet, hogy az akkor kibontakozó bizonytalan, válságos helyzetben a tudomány eszközeit is a társadalom és a romániai döntéshozók szolgálatába állítsuk, hogy a járványidőszakot a lehető legkisebb veszteségekkel tudjuk átvészelni. Ezen erőfeszítésünket most már nem csak országosan, hanem a határainkon túl is elismerik: a washingtoni Georgetown University által támogatott verseny 2020-as adatvizualizációs díját követően a most megszerzett díj ismételten alátámasztja ezt a tényt.” – emelte ki Szász Levente, a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának dékánhelyettese, a kutatási projekt vezetője.

A kolozsvári kutatók a „Driving the Impact Agenda”, azaz a tudományos kutatások társadami hasznosulásának előmozdításáért létrehozott kategória fődíját nyerték el, a dötnőben megelőzve egy új-zélandi és egy nagy-britanniai kutatási projektet. A díj közzététele a következő linken tekinthető meg. A versenyről részletesebb információkat pedig a brit kiadó hivatalos weboldalán olvashatnak.

A zsűri teljes indoklása az alábbiakban olvasható:

„During the coronavirus-pandemic a lot of misinformation and fake news circulated in the online media which posed a significant barrier to the effectiveness of measures imposed by the government and local authorities to contain the spread of the virus in Romania. This winning team believed scientific research at universities could help and support society and as a result developed a daily-updated online portal and social media interface to deliver timely information to help influence pandemic-related decision-making mechanisms. Using cutting-edge data visualization techniques with economic analysis and forecasting tools, their commitment has brought about a significant change to the national research environment in Romania.” – Emerald Publishing kiadó

A díjazott kutatási projekt vezetője Szász Levente (egyetemi professzor, BBTE), a kutatócsoport tagjai pedig Bálint Csaba (Román Nemzeti Bank, a BBTE társult oktatója), Csala Dénes (Lancaster University, a BBTE társult oktatója), Csíki Ottó (doktorandusz, BBTE), Nagy Bálint Zsolt (docens, BBTE) és Rácz Béla-Gergely (adjunktus, BBTE). A kutatási projekt további részletei elérhetők a COVID-19 RoEIM kutatási projekt online platformján, az aktuális elemzések pedig a projekt Facebook oldalán olvashatók.

Létrehozva: 2022/05/02

+