Intézetünk a koronavírus-járvány romániai gazdasági hatásait valós időben vizsgáló kutatási projektet indít

Frissítve: 2020/04/27

Karunk magyar tagozatos kutatói egy új kutatási projektet jelentettek be, amelynek keretein belül a koronavírus-járvány romániai gazdasági hatásait valós időben, naponta frissített adatok alapján vizsgálják, valamint előrejelzéseket készítenek a járvány várható gazdasági hatásait illetően. A kutatási projekt főbb eredményei az econ.ubbcluj.ro/coronavirus weboldalon érhetők el, ahol interaktív infografikák segítségével jelenítik meg a járvány aktuális gazdasági hatásait.

A COVID-19 – Romanian Economic Impact Monitor (COVID-19 - RoEIM) névre keresztelt online platform egy átfogó, közérthető képet kíván nyújtani a jelenlegi gazdasági helyzetről és annak várható alakulásáról, napi rendszerességgel frissített adatok segítségével. A kutatási projekt célja, hogy hatékony segítséget nyújtson a gazdasági és politikai döntéshozóknak azáltal, hogy tényadatokra alapozva, folyamatosan frissítve ismerteti az aktuális helyzetet és támpontot nyújt a romániai előrejelzési szcenáriók kialakításához a társadalom, az alkalmazottak, a vállalatok és a gazdaságban működő ellátási láncok védelme érdekében.

A kutatási projekt vezetője dr. Szász Levente, a kar magyar tagozatért és a tudományos kutatásért felelős dékánhelyettese. A projektcsapat tagjai Bálint Csaba (a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagja, a BBTE társult oktatója), Csala Dénes (a Lancaster University adjunktusa, a BBTE társult oktatója), Csíki Ottó (a BBTE mesteris hallgatója), Nagy Bálint Zsolt (a BBTE docense), valamint Rácz Béla-Gergely (a BBTE adjunktusa).

„A romániai egyetemek példamutatóan álltak helyt ebben az időszakban azáltal, hogy a saját profiluknak megfelelően mind szerepet vállaltak a társadalom megfelelő működésének biztosításában helyi, regionális, országos és nemzetközi szinten. Országos és nemzetközi jelentőségű egyetemként a BBTE szerepe az előbb felsoroltak közül mindenik szinten meghatározó, a jelenlegi projekt pedig jó példa arra, hogy hogyan tud a BBTE hozzájárulni az ország társadalmi működéséhez (potenciálisan nemzetközi jelentőségű eredményekkel) egy olyan szakterületen, mint a gazdaságtudományok, ahol az egyetem országos szinten vezető szerepet tölt be.” – nyilatkozta dr. Daniel David, egyetemi tanár, a BBTE rektora.

„A jelenlegi járvány lényegében egy az egész emberiséget érintő kihívás, így rendkívül fontos az, hogy a jelenlegi helyzetet minden szempontból megfelelően kezeljük. Ezen belül a gazdaság újraindítása az elkövetkező időszak egyik legfontosabb kihívását jelenti, amellyel a COVID-19 járvány kockázati hatásai csökkenthetők. Ha azonban ezt a folyamatot nem kezeljük megfelelően, akkor az ezzel járó költségek nagyobbak és időben hosszabban elhúzódóak lehetnek. Ilyen körülmények között intézményünk támogatja a társadalom és a gazdasági döntéshozók működését, elérhetővé téve minden olyan elemzést és információt, amivel kollégáink rendelkeznek, így segítve a lehető legjobb döntések meghozatalát a járvány romániai gazdaságra kifejtett negatív hatásainak csökkentése érdekében” – emelte ki dr. Răzvan V. Mustaţă, egyetemi docens, a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának dékánja.

„A koronavírus-járvány jelentős mértékben befolyásolta az oktatási rendszert, amely mellett nem elhanyagolható a világgazdaságra és ezen belül a román gazdaságra gyakorolt hatása sem, mely hatások az elkövetkező időszakban még jelentősebb formában jelentkezhetnek. A BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kara, mint az ország legmagasabban rangsorolt gazdasági oktatást nyújtó felsőoktatási intézménye, nem csak az oktatásban, hanem a tudományos kutatásban is vezető szerepet tölt be, így feladatunknak tartjuk egy ilyen válsághelyzetben a tudományosan megalapozott, adatokkal alátámasztott elemzések elkészítését, amelyek segíthetnek a járvány okozta gazdasági válsághelyzet enyhítésében.” – tette hozzá dr. Szász Levente, egyetemi tanár, a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának magyar tagozatért és a tudományos kutatásért felelős dékánhelyettese.

A kutatási projekt eredményei valós időben, naponta frissülő adatokkal és kimutatásokkal tekinthetők meg a kutatócsoport által működtetett weboldalon, amely a következő linken érhető el: econ.ubbcluj.ro/coronavirus.

Nézd meg a COVID-19 RoEIM platformot működés közben az alábbi videón:

Létrehozva: 2020/04/27

+