Intézetünk munkatársai nyerték el a legjobb romániai gazdaságtudományi publikáció díját 2022-ben

Frissítve: 2022/12/01

Intézetünk munkatársai, dr. Szász Levente, drd. Csíki Ottó és dr. Rácz Béla-Gergely vehették át idén a Romániai Közgazdaságtani Egyetemi Karok Egyesülete által a legjobb gazdaságtudományi, nemzetközi szintű publikációért odaítélt díjat. A díjazott tanulmány egy világszinten is jelentős problémára összpontosítva a globális autóipari vállalatok fenntartható menedzsmentjét vizsgálta és javaslatokat fogalmazott meg arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne az iparágban tevékenykedő vállalatok működését környezeti és társadalmi szempontból felelősebbé tenni.

A Romániai Közgazdaságtani Egyetemi Karok Egyesülete (AFER, Asociația Facultăților de Economie din România - AFER), amely szervezet 60 romániai, gazdaságtudományi profillal rendelkező egyetemi kart tömörít, minden évben átadja a legrangosabb gazdaságtudományi publikációért járó díját, amelyek szerzői között romániai szakemberek, egyetemi oktatók (is) megtalálhatók. A 2021-es év legjobb publikációjáért járó díjat intézetünk kollégái vehették át az alábbi, menedzsment szakterületen készített publikációjukért, amely egy Q1-es besorolású, 11,251-es impakt faktorral és 1,597-es AIS értékkel rendelkező folyóiratban, az International Journal of Production Economics-ban jelent meg. A tanulmány friss megjelenése ellenére is már számos hivatkozással rendelkezik a nemzetközi tudományos körforgásban.

Szász, L., Csíki, O., Rácz, B.-G. (2021) Sustainability management in the global automotive industry: A theoretical model and survey study. International Journal of Production Economics, 235, 108085. (link)

A tanulmány abból a megállapításból indul ki, hogy az elmúlt években számos olyan eset került napvilágra, amely azt bizonyította, hogy az autóipari nagyvállalatok fenntarthatósága sem az elvárásoknak, sem a szabályozásoknak nem felel meg maradéktalanul. Ilyen eset volt például a Volkswagen kibocsátási botránya vagy a Toyota gázpedál botránya. A kolozsvári szerzők tanulmánya 22 ország 142 autóipari vállalatának adatait felhasználva arra tett kísérletet, hogy feltérképezze a fenntartható menedzsmentben tapasztalt vállalati magatartás mozgatórugóit és mechanizmusait. Eredményeik alapján a szerzők arra jutottak, hogy a vállalatoknak nem származik rövidtávon pénzügyi előnyük a fenntarthatósági gyakorlatok bevezetéséből, így mindenképpen a külső nyomás növelése jelentheti a kiutat ebből a csapdából, mint például az állami szabályozások szigorítása, vagy a non-profit szervezetek és akár a vásárlók tudatos nyomásgyakorlása.

Gratulálunk kollégáinknak a rangos elismeréshez!

Létrehozva: 2022/11/30

+