Karunk történetének legnagyobb finanszírozású projektjét nyerték el a magyar intézet kutatói

Frissítve: 2023/08/09

A kolozsvári BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézetének kezdeményezése alapján egyetemünk egy 1,42 millió eurós teljes finanszírozású kutatási projektet nyert el, melynek fő célja, hogy elősegítse a kelet-európai, köztük a romániai vállalkozások digitalizációs szintjének fejlesztését. A projekt koordinátora a BBTE részéről dr. Szász Levente egyetemi tanár, a finanszírozás pedig az Európai Unió NextGenerationEU programjának keretein belül valósul meg, a romániai nemzeti helyreállítási terven (PNRR) keresztül. A projektkiírás kiemelt célja, hogy külföldi neves kutatókat kapcsoljon be a hazai kutatásokba, így a projekt keretén belül intézetünkhöz csatlakozik a Budapesti Corvinus Egyetem, valamint a dániai Aalborg University több kutatója is, köztük dr. Demeter Krisztina egyetemi tanár, aki a projektvezető tisztségét fogja betölteni.

A három évre elnyert kutatási projekt abból a megállapításból indul ki, hogy az Eurostat által publikált Digitális Gazdaság és Társadalom Index (DESI) értékei alapján a kelet-európai országok vállalatai nem csak, hogy a legalacsonyabb digitalizációs szinttel rendelkeznek, hanem a DESI index növekedési rátája is a legalacsonyabb volt az elmúlt években, így nem tapasztalható felzárkózás az EU-s átlaghoz, sőt a szakadék egyre inkább mélyül az EU keleti és nyugati régiói között. Ebből kiindulva a projekt kutatócsoportja arra vállalkozott, hogy kettős (makrogazdasági és vállalati szintű) megközelítést alkalmazva olyan javaslatokat dolgozzon ki, amelyek jelentős mértékben elősegíthetik az előbb említett probléma megoldását.

A projekt befogadó intézménye a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézete, a projekt tagjai pedig:

-          Projektvezető: dr. Demeter Krisztina

-          Projektkoordinátor a BBTE részéről: dr. Szász Levente

-          Projekttagok (Aalborg University): dr. Yang Cheng

-          Projekttagok (Babeș-Bolyai Tudományegyetem): dr. Benedek Botond, dr. Rácz Béla-Gergely, dr. Seer László posztdoktori kutatók, valamint Csíki Ottó és Pop Rebeka doktoranduszok

-          Projekttagok (Budapesti Corvinus Egyetem): dr. Losonci Dávid és dr. Baksa Máté

-          Projektadminisztráció: Gábor Karolina, Pásztor Kende-Ferenc

Eredményes munkát kívánunk a kutatócsoport tagjainak a 2023-2026 között megvalósuló kutatási projekthez!

Létrehozva: 2023/08/09

+