Külső tagjává választotta Dr. Vincze Mária Magdolnát a Magyar Tudományos Akadémia

Frissítve: 2020/01/30

Történelmi jelentőségű eseményre került sor 2020. január 22-én: a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházának felolvasótermében tartotta meg székfoglaló előadását Dr. Vincze Mária Magdolna, intézetünk alapítója és professzor emeritája. A professzorasszony a modernkori erdélyi magyar gazdasági felsőoktatás első olyan személyisége, aki az MTA külső tagja tisztséget betöltheti. Az MTA Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya 2019-ben választotta meg Vincze Máriát az MTA külső tagjává, székfoglaló előadását pedig az idei év első hónapjában tarthatta meg. 

A székfoglaló ülést dr. Lamm Vanda, az MTA Gazdaság- és Jogtudományok Osztályának elnöke, az MTA rendes tagja vezette, aki az előadás felvezetéseként röviden méltatta Vincze Mária Magdolna tudományos és oktatásszervező tevékenységét. A professzorasszony gazdag és nemzetközi szinten is elismert tudományos tevékenységének mintegy kivonata "A régiók, a vidéki térségek és az agrárágazat erdélyi sajátosságainak vizsgálata" című székfoglaló előadása.

A kutatási és publikációs tevékenysége mellett dr. Vincze Mária Magdolna professzorasszony a romániai magyar tudományos élet meghatározó személyisége. Nevéhez fűződik a romániai magyar nyelvű közgazdászképzés létrehozása és intézményi kereteinek kialakítása a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karán. Az MTA KAB Közgazdaságtudományi Szakbizottságának elnökeként, valamint az Erdélyi Múzeum-Egyesület Jog-, Közgazdaságtan és Társadalomtudományi Szakosztályának elnökeként meghatározó szerepet töltött be az erdélyi magyar tudományszervezésben és -népszerűsítésben. Értékteremtő munkája és kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként korábban a Pécsi Tudományegyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem díszdoktori címmel tűntette ki, elnyerte az MTA Arany János-díját a Tudományos Kutatásért, 2016-ban pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át.          

A Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézet minden tagja nevében szívből gratulálunk dr. Vincze Mária Magdolna professzorasszonynak a rangos elismeréshez!

Fotók: Szigeti Tamás, MTA

Létrehozva: 2020/01/30

+