Az MTA Arany János-díjában részesült dr. Rácz Béla-Gergely, intézetünk adjunktusa

Frissítve: 2021/05/19

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) éves közgyűlése idén intézetünk oktatójának, dr. Rácz Béla-Gergelynek ítélte az intézmény egyik Arany János-díját, Fiatal Kutatói Díj kategóriában tüntetve ki a menedzsment szakterületen elért kimagasló kutatási eredményeiért és a kiemelkedő tudományos pályakezdetéért. A díjjal az Akadémia olyan külhoni magyar tudósok, kutatók munkásságát ismeri el, akik fiatal kutatóként értek el jelentős tudományos eredményeket. Gratulálunk a rangos elismeréshez!

Az alábbiakban az MTA hivatalos méltatása és a díjazott bemutatása olvasható:

Tanulmányok: Egyetemi tanulmányait a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karán végezte, majd a mesterképzés alatt részt vett az egyesült államokbeli Quinnipiac University nyári MBA kurzusán. 2014-től a doktori képzésre is beiratkozott a Babeș-Bolyai Tudományegyetem keretein belül a Gazdálkodástudományok területén Menedzsment szakterületen, amelyet az előírt legrövidebb idő alatt, 3 év alatt végzett el, 2017-ben sikeresen megvédve doktori tézisét. 

Pálya: A doktori tanulmányokkal párhuzamosan 2014-től az egyetem társult oktatója, 2015-től egyetemi tanársegédje, 2018-tól pedig egyetemi adjunktusa. Jelenleg is ebben a pozícióban dolgozik, lelkes munkát végezve a magyar tagozatos közgazdász hallgatókkal olyan tantárgyak keretein belül, mint a Menedzsment, Mikroökonómia, Szervezeti menedzsment, Pénzügyi menedzsment, Közösségi pénzügyek vagy Üzleti tervezés. Számos kutatási projekt tagja, illetve vezetője: a kutatócsoport tagja volt két olyan elnyert projektnek is, amelyeket a Román Oktatási és Kutatási Minisztérium szervezete (UEFISCDI) írt ki Fiatal Kutatói Csapatok kategóriában. 2020-ban már önálló projektvezetőként nyert el egy Posztdoktori Kutatási projektet multinacionális vállalatok innovációs tevékenysége témában, amelyet szintén a fent jelzett szerv írt ki országos pályázatra. Az országos szintű pályázatok mellett kutatóasszisztensként vett részt a svájci SNF Scopes Joint Research Project: „Strengthening the role of Eastern European Manufacturing Sites in Manufacturing Networks: The influence of Absorptive Capacities” című projektben.

Kutatási terület: Doktori tézise, valamint későbbi kutatásai elsősorban a multinacionális vállalatok tudásmenedzsmentjére és innovációs tevékenységére fókuszálnak, kiemelt figyelmet fordítva a digitalizációval és a negyedik ipari forradalommal (Ipar 4.0-val) kapcsolatos új technológiák és vállalati megoldások bevezetésére és az ezekkel kapcsolatos tudás menedzsmentjére. Kutatási eredményeit rangos szaklapokban, többek között a Clarivate Web of Science által jegyzett szakmai folyóiratokban is publikálta.

Tagságok, díjak: 2018-től az MTA külső köztestületi tagja. Aktív tagja az European Operations Management Association (EurOMA) és a Global Manufacturing Research Group (GMRG) társaságoknak.

Dr. Rácz Béla-Gergely kutatói munkássága mellett igen fontos szerepet vállal a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karán működő Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézet életében, aktívan tevékenykedve olyan szakmai szervezetek keretein belül, mint a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT), a Kolozsvári Akadémiai Bizottság (KAB) Közgazdaságtudományi szakbizottsága. 

További információk itt olvashatók.
 

Létrehozva: 2021/05/19

+