Oeconomicus Napocensis tanulmányi verseny

Frissítve: 2022/05/06

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kara tanulmányi versenyt hirdet XI-XII. osztályos középiskolás diákok számára. A versenyre éves rendszerességgel kerül sor a tanév második félévében.
A verseny célja, hogy felmérje és értékelje azoknak a középiskolás diákoknak a teljesítményét, akik gazdasági felsőoktatási képzésben szeretnék folytatni tanulmányaikat, vagy szeretnék felmérni tudásukat ezen a területen.

Azok az Oeconomicus Napocensis résztvevők, akik később a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karra szeretnének felvételizni,

  • a felvételin 10-es jegyet kapnak, ha az alábbi feltételek mindegyike teljesül:
    • a versenyen elért jegyük legalább 9-es;
    • az első 200 legjobb eredményt érték el az idei verseny során (az összes szekció és mindkét versenyidőpont összesítését követően);
    • a felvételi során az esszéjét a bizottság elfogadja.
  • a felvételin plusz pontban részesülnek, ha a versenyen elért jegy legalább ötös. Ebben az esetben a versenyen elért jegy 10%-a hozzáadódik a felvételi vizsgaátlaghoz. Ha például a versenyen elért jegy: 8,40, az érettségi átlag: 8,80, akkor a felvételi átlag = 8,80 + 8,40×10% = 9,64.

Magyar nyelven két szekcióban lehet indulni: közgazdaságtan (XI. osztály) és matematika (XII. osztályos).

Idén két részvételi lehetőség áll a diákok rendelkezésére:

  • I. alkalom: 2022. május 21.
  • II. alkalom: 2022. július 2.

Jelentkezni a verseny honlapján található űrlap kitöltésével és a 100 lej értékű jelentkezési díj befizetésével lehet. Ha valaki mindkét időpontban szeretne versenyezni, akkor mindkét alkalommal külön-külön határidőre ki kell fizesse a részvételi díjat és ki kell töltse a jelentkezési űrlapot. A jelentkezési űrlap kitöltése során a jelentkezőnek fel kell töltenie egy pdf állományban a személyi igazolványának színes másolatát és a 2021-2022-es tanévre érvényes fényképes diákigazolványának (ellenőrzőjének) színes másolatát.

A matematikai, illetve közgazdaságtani ismeretek felmérése teszt formájában történik Kolozsváron, az egyetem épületében, a jegyeket a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar Tanácsa által kinevezett Értékelő Bizottság állapítja meg.

A magyar nyelvű közgazdaságtan és matematika versenyekhez a minta tételsorok elérhetők itt: MATEMATIKA, KÖZGAZDASÁGTAN

Részletek: Oeconomicus Napocensis

+