Olaszország Nagykövete jelenlétében mutatták be intézetünk kutatási projektjének eredményeit

Frissítve: 2024/07/01

2024. június 28-án a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karán került sor arra az ünnepi eseményre, amelynek keretein belül először mutatták be intézetünk kollégáinak Olaszország és Románia gazdasági kapcsolatait elemző kutatási projektjének eredményeit. Az esemény megnyitása során felszólalt dr. Daniel David, a BBTE rektora, Őexcellenciája Alfredo Maria Durante Mangoni, Olaszország Nagykövete, Vákár István, a Kolzos Megyei Tanács alelnöke, Carmen Petcu, a De’Longhi Románia ügyvezető igazgatója, valamint Dumitrescu Iulia, a Kolozs Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviselője. Az esemény házigazdája dr. Răzvan V. Mustață, a BBTE Közgáz dékánja volt.

Az esemény központi momentumaként, dr. Szász Levente, a BBTE rektorhelyettese, a kutatási projekt vezetője mutatta be a projekt legfontosabb eredményeit az érdeklődő közönségnek, kiemelve az olasz beruházások és a két ország közötti nemzetközi kereskedelem meghatározó szerepét a romániai gazdaság fejlődésében. Olaszország a negyedik legnagyobb beruházó állam Romániában, legalább 100.000 hazai munkahely biztosításáért  felelős és a második legjelentősebb kereskedelmi partnernek számít Németország után.

A kutatási projektet intézetünk kutatócsoportja, a Romanian Economic Monitor készítette Olaszország Bukaresti Nagykövetségének megrendelésére. A kutatócsoport tagjai intézetünk munkatársai, dr. Rácz Béla-Gergely, dr. Nagy Bálint Zsolt, dr. Csíki Ottó, dr. Csala Dénes, valamint Pásztor Kende-Ferenc és Szőke Dóra, mesterképzéses hallgatók voltak.

Intézetünk kutatói a korábbiakban hasonló projekteket készítettek az Amerikai Kereskedelmi Kamara romániai kirendeltsége (AmCham Romania), valamint az olaszországi vállalatok romániai képviseletét ellátó Confindustria Romania számára. A jelenlegi projekt sikere a jövőben újabb hasonló, gazdasági adatelemzésre alapozó tanácsadó projektek megvalósítását vetíti előre.

Gratulálunk kollégáinknak, valamint mesteris hallgatóinknak a színvonalas kutatómunka eredményeihez!

Létrehozva: 2024/07/01

+